Гаряча лінія

Проект Закону про Вищий суд з питань інтелектуальної власності

29 грудня 2021 року до Верховної Ради України було надано Проект Закону про Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Проєкт Закону  № 6487  розроблений з метою врегулювання правовідносин щодо організації та діяльності названого суду.

Зазначених цілей можна досягти завдяки унормуванню в окремому законі питань статусу, місцезнаходження, правової основи діяльності, завдань, повноважень та складу Вищого суду з питань інтелектуальної власності,  оптимізації спеціальних вимог до судді цього суду, визначенню основ забезпечення діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Питання юрисдикції  Вищого суду з питань інтелектуальної власності вирішується у Прикінцевих та перехідних положеннях законопроєкту.

Зокрема, для  унеможливлення конфлікту юрисдикцій у справах, пов’язаних з правом інтелектуальної власності, які стосуються оскарження рішень митних та податкових органів, які стосується питань інтелектуальної власності, частину другу статті 20 ГПК України пропонується доповнити новим пунктом 7. З огляду на зміст цього пункту Вищий суд з питань інтелектуальної власності розглядатиме справи щодо оскарження рішень митного органу, пов’язаних з веденням реєстру об’єктів права інтелектуальної власності, та щодо призупинення митного оформлення товарів, що порушують право інтелектуальної власності.

Для забезпечення доступності звернення до  Вищого суду з питань інтелектуальної власності для фізичних осіб у законопроєкті запропоновано доповнити статтю 20  цього Кодексу частиною третьою такого змісту: «Вищий суд з питань інтелектуальної власності розглядає справи у спорах, віднесених до його юрисдикції, незалежно від того, чи є учасником правовідносин, з яких виник спір, фізична особа, яка не є підприємцем».

Текст законопроекту та супровідні документи за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73540

 

« Повернутись до списку новин