Гаряча лінія

Чи була почута позиція фахової спільноти держслужбовцями?

У продовження нашої публікації від 26 квітня щодо звернення до Кабінету Міністрів України та Державної митної служби України стосовно необхідності здійснення митними органами заходів зі сприяння захисту ПІВ на період дії воєнного стану повідомляємо, що патентно-правова фірма «Пахаренко і партнери» отримала відповіді від заступника міністра фінансів з європейської інтеграції Юрія ДРАГАНЧУКА та начальника управління нетарифного регулювання Державної митної служби України Оксани ПАЩЕНКО.

Із змісту відповідей випливає, що наразі у Мінфіні відсутні пропозиції зацікавлених центральних органів виконавчої влади щодо необхідності впровадження Кабінетом Міністрів України категорій товарів, щодо яких митними органами не здійснюються заходи зі сприяння захисту прав інтелектуальної власності, передбачені розділом XIV Митного кодексу України.

Держмитслужба повідомила, що наразі Кабінетом Міністрів України не встановлені  категорії товарів, щодо яких митними органами не здійснюються заходи зі сприяння захисту прав інтелектуальної власності. Як випливає зі змісту відповіді пропозиція правовласників щодо удосконалення роботи Держмитслужби стосовно сприяння  захисту прав інтелектуальної власності на період дії воєнного стану, нажаль, не була почута посадовими особами митниці, відповідальними за діяльність цього напрямку роботи.

Нагадаємо, що у зверненні до КМУ та Держмитслужби пропонувались такі заходи. Удосконалення автоматизованої системи аналізу і управління ризиками Держмитслужби з повним виключенням людського чинника та проведення перевірок вантажів, що за кодами УКТЗЕД збігаються з товарами, до яких митницями України застосовувались заходи передбачені розділом XIV Митного кодексу України останні два роки. В разі виявлення товарів з ознаками порушення прав інтелектуальної власності в умовах воєнного стану обмеження застосовуваних митницею заходів можливістю складання протоколу про порушення митних правил на підставі висновку правовласників щодо ознак його контрафактності. Рішенням суду або іншого уповноваженого на період воєнного стану органу вказані товари у відповідності до статті 243 Митного кодексу України можуть бути безоплатно передані для потреб лікувальних, навчальних закладів, закладів та установ соціально-культурної сфери, інших закладів та установ, що фінансуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів, або переробці, утилізації чи знищенню. Також правовласники пропонували збільшити розмір штрафу за порушення вимог статті 476 Митного кодекс України для збільшення надходжень до державного бюджету України.

Правовласники переконані, що на період дії воєнного стану, необхідно організувати більш ефективну співпрацю держслужбовців, відповідальних за організацію роботи щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності на кордоні, із правовласниками.

Тому звертаємось до відповідальних за цей напрямок роботи представників Мінфіну та Держмитслужби із пропозицією організувати найближчим часом фахове обговорення озвучених правовласниками пропозицій в он-лайн форматі.

фейсбук 1

фейсбук 2

« Повернутись до списку новин