Гаряча лінія

WIPO: нематеріальні активи тримають лідерство у світових інвестиціях

Згідно з новими даними, отриманими Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), інвестиції в нематеріальні активи, такі як бренди, художньо-конструкторські рішення, дані та програмне забезпечення, в останні 15 років зростали втричі швидше, ніж інвестиції в матеріальні активи, такі як виробничі потужності та обладнання.

Автори «Всесвітнього огляду інвестицій у нематеріальні активи» https://www.wipo.int/publications/ru/details.jsp?id=4744 — першої доповіді на цю тему, підготовленої в партнерстві з італійською бізнес-школою Luiss Business School (LBS), — показують, як нематеріальні активи відіграють все більш важливу роль як каталізатор інновацій та економічне зростання глобалізованої «економіки знань».

У сучасній економіці більшу цінність мають компанії, що працюють у сфері високих технологій, фармацевтики, автомобілебудування та фінансових послуг, які черпають свою конкурентоспроможність та ринкову вартість з нематеріального, а не «фізично відчутного» капіталу.

Нематеріальні активи включають результати науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, ноу-хау, програмне забезпечення та дані, художньо-конструкторські рішення, бренди та репутацію, інституційний досвід та знання про товаропровідні ланцюжки, а також навички керівництва – все це активи, так чи ні інакше пов’язані з інтелектуальною власністю. Незважаючи на свою нематеріальну природу, ці активи здатні створювати величезну цінність для компаній, економічних систем, суспільства та окремих людей.

Незважаючи на важкі світові кризи та зростання відсоткових ставок, сукупний обсяг інвестицій у нематеріальні активи у 2023 році досяг 6,9 трлн дол. США, збільшившись більш ніж удвічі порівняно з 2,9 трлн дол. США у 1995 році. Як повідомляється в доповіді, з 2008 року темпи зростання інвестицій у нематеріальні активи втричі перевищують темпи зростання інвестицій у матеріальні активи, які у 2023 році становили 4,7 трлн дол. США.

У доповіді також висвітлюються такі моменти.

Незважаючи на їхню важливу роль в економіці, традиційні підходи до оцінки не дозволяють адекватно відобразити обсяг, склад та вплив нематеріальних активів. У цій доповіді, яка базується на даних Глобальної бази даних ВОІВ та LBS «ІНТАН-Інвест», наводяться актуальні показники інвестицій у нематеріальні активи по країнах. Важко переоцінити значущість таких даних для розробки обґрунтованої політики та економічного прогнозування у різних країнах світу. Нині доповідь охоплює 26 країн, на частку яких припадає більше половини світового ВВП, а наступні видання планується включити ще більше країн.

« Повернутись до списку новин