Гаряча лінія

Олександр Пахаренко і Юлія Прохода виступили спікерами на Ukraine Against Counterfeits: Dialogue with the PTO, Customs, and Law Enforcement від INTA

Пахаренко і партнери та НАПА приєднались 2 жовтня 2024 року до International Trademark Association (INTA) і стали спікерами на важливому діалозі із представниками української влади щодо боротьби з контрафактом, який зібрав більше 50 учасників фахівців у сфері інтелектуальної власності, представників органів влади та правовласників.

Серед озвучених тем:

∙ Презентація Центру моніторингу порушень прав ІВ від Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (UANIPIO)

∙ Огляд нових ініціатив Бюро економічної безпеки України

∙ Виклики захисту прав на торговельні марки на митному кордоні

Серед спікерів: Олександра Косенко (UANIPIO), Максим Тарадай (Держмитслужба України), Ірина Германюк (БЕБ), Альпер Демірджі (Toyota Motor Europe), Хосе Чека (FMC Corporation), Георгій Тактакішвілі (Mikadze Gegetchkori Taktakishvili), Олександр Пахаренко (Пахаренко і партнери – Pakharenko&Partners ), Юлія Прохода (Національна асоціація патентних повірених України). Модерував захід Олександр Мамуня.

Дякуючи колегам із митниці та БЕБ за їх працю в напрямку боротьби із контрафактною продукцією, Олександр Пахаренко і Юлія Прохода звернули увагу учасників заходу на загрозливі тенденції правозастосування 2024 року.

02.10. 2024 НОВИНА

Одна із них, пов’язана із роботою митниці і відсутністю практики застосування заходів щодо сприяння захисту ПІВ у випадках виявлення товарів, що підозрюються у порушенні ПІВ, та переміщуються поза митним контролем, з приховуванням від митного контролю, шляхом недекларування тощо, тобто відносно товарів так званої «товарної контрабанди». На переконання фахівців, митниці мають застосовувати заходи із сприяння захисту ПІВ одночасно із застосуванням заходів проти «товарної контрабанди», оскільки норми статті 397 МКУ передбачають застосування таких заходів до усіх товарів, під час їх переміщення через митний кордон України.

Також Олександр Пахаренко звернув увагу присутніх на ще одне проблемне питання правозастосування, пов’язане із  поверненням контрафактної продукції та обладнання, яке використовувалось для її виробництва, особам, у яких вони вилучені в ході досудового розслідування і під час судового розгляду справ за статтею 229 ККУ. Така загрозлива тенденція правозастосування може нівелювати кропітку працю детективів БЕБ та представників правовласників. Зокрема, Олександр озвучив, що в 4-х справах БЕБ воєнних років, які супроводжувала компанія Пахаренко і партнери, вилучені контрафактні товари (87143 одиниць текстильної продукції, 18971 одиниць взуття) та обладнання (великі виробничі цехи), незважаючи на встановлення контрафактності, поверталися судом особам у яких були вилучені на етапі досудового розслідування, в т.ч. через процесуальні помилки, пасивну позицію детектива/прокурора або  належність обладнання іншій особі (оренда).

У кінці своїх виступів фахівці надали поради щодо можливих шляхів виправлення висвітлених проблемних питань.

Пахаренко і партнери щиро дякують INTA за організацію заходу та НАПА за фахове співробітництво.

 

« Повернутись до списку новин